Baxter Dury

2024-04-20T17:30:00.000Z

Az elmúlt két évtized egyik legsokszínűbb, leginkább megbízható dalszerző-énekese, az indie-popot szintifunkkal és neosoullal is keresztező Baxter Dury 2021-ben húzott egy határvonalat, best of albummal és életrajzi könnyvel zárta le pályája addigi szakaszát, és 2023 nyarán kijött hetedik szólóalbumával új fejezetet nyitott. Ennek az I Thought I Was Better Than You című önreflektív lemeznek a turnéjával érkezik először Magyarországra Dury, akinek édesapja, Ian Dury is nagy rocksztár volt – Baxter 2024. április 20-án mutatkozik be a hazai közönség előtt a Zene Házában.

Apr
20

Program

Baxter Dury harmincéves fejjel, 2002-ben adta ki első nagylemezét, nem csoda, hogy rögtön egy érett, kimunkált anyaggal jelentkezett. Az se csoda, hogy ennyit várt a bemutatkozással, hiszen hányattatott gyerek- és fiatalkora volt. Akik ismerik apja, a hetvenes évek végén a punkkal megérkezett dalszerző-előadó, Ian Dury forradalmi hatású dalait, a Sex & Drugs & Rock & Rollt, vagy a Hit Me With Your Rhythm Sticket, azok azt is tudhatják, hogy Baxter már ötévesen szerepelt apja legendás bemutatkozó albuma borítóján (New Boots And Panties!!, 1977), és akik látták Ian életrajzi filmjét, azok azt is tudják, hogy kemény gyerekkora volt Baxternek, de örökölt apjától jót is, például azt a tulajdonságát, hogy sohasem alkudjon meg. A 21. század első két évtizedében néhány évente érkező remek albumaival a nagy elismertséget vívott ki magának mind a kritika, mind a közönség körében, de a 2021-es karrier-szakaszzárás után most először szembe is nézett a híres apa által okozott terhekkel.

Tette mindezt Baxter olyan zenével, amivel először reflektált mélyebben arra, hogy fiatalkori nagy hatása a hiphop volt, a korábbi szintifunkos megszólalást egészen neosoulos megoldások váltják, még organikusabb a hangzás, és továbbra is sziporkázóak, viccesek a szövegei. Baxter minden kétséget kizáróan önmaga jogán meghatározó zenész, aki mára már lazán kalandozik absztraktabb zenei ötletek felé, és folyamatosan megújítja saját történetmesélő stílusát. Frank Ocean és Tyler the Creator is hatott legújabb dalaira, ő pedig közönségére gyakorol nagy hatást, hiba lenne nem átélni élőben mindezt. Ja, és úgy mellesleg a Dury-családban már magyar vér is csörgedez, felesége (és gyermeke anyja) Korda Zoltán filmrendező unokája!

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Hallgasd meg

Kapcsolódó események