Nemes Csaba: Festészet csinálás

2024-01-12T13:00:00.000Z  -  2024-02-23T17:00:00.000Z

2024-es kiállításaink sorát a galériához csatlakozó Nemes Csaba (1966) bemutatkozása nyitja az acb Plus terében.

Jan
12
-
Feb
23

Program

2024. január 11., csütörtök
  • 17:00-20:00
    Megnyitó

Nemes Csaba a rendszerváltás óta az egyik legaktívabb tagja a magyar képzőművészeti szcénának, számtalan nemzetközi és magyar intézményes kiállítással a háta mögött, 2020-ban egy radikálisan új absztrakt festészeti program alapján kezdett dolgozni. Az acb Plusban megrendezett kiállítása az első nagyobb lélegzetvételű összefoglalása festészeti életműve ezen szakaszának.

Nemes Csaba kiállításának anyaga a 2023-as Making Painting, a 2022-es Appearance és a 2021-es Range című festészeti sorozataiból válogat. Mindhárom ciklus szabad, ösztönös festészeti gesztusokra épül, amikre jellemző a vastag festékfelhordás és a visszakaparás is egyaránt, mi több ellentétekre épülő kompozícióik és motívumaik is összefüggéseket mutatnak, így igazán éles váltások sincsenek közöttük. Az új művek ráadásul több szempontból is visszacsatolnak az alkotó pályájának korai, 1990-es évek eleji festészeti szakaszára és mint minden absztrakt művészet rendkívül önreflektívek is.

Nemes Csaba 1989-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, ma pedig már a Pécsi Tudományegyetem Festészet tanszékének docense. Művei többek között a párizsi Centre Pompidou, a bécsi Albertina, a krakkói Mocak, a budapesti Ludwig Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét is gyarapítják. 2013-ban megnyerte a Leopold Bloom Művészeti Díjat, korábban szerepelt a São Paulo-i Biennálén. Legutóbbi nagyléptékű önálló kiállítása Zékány Diával közösen 2023-ban a hageni Emil Schumacher Múzeumban volt, korábban pedig a pécsi M21, a krakkói Mocak, a rijekai MMSU, az ústí nad labemi House of Arts és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet falai között is állított ki.

Helyszín

ACB Galéria

A kortárs művészek hazai és nemzetközi képviselete mellett az acb Galéria kezdeményezője és támogatója olyan projekteknek, amelyek célja a művészeti élet konvencionális beidegződéseinek újragondolása. Ambíciónk szerint ezek a projektek abban is segítenek, hogy a kortárs képzőművészet pozíciója megerősödhessen a magyarországi kulturális életben.

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.