TRANSCENDENT WAVES ⁓ Abul Mogard, Zságer Balázs feat.Takács Dorina, swanasa

2024-04-18T18:00:00.000Z

A Free Sequence kiadó live ambient és deep listening eseménysorozata - Ezúttal rendhagyó módon a Trafó nagytermében a nemzetközi színtér egyik legnevesebb alkotójával, Abul Mogarddal és Zságer Balázs lemezbemutatójával.

Apr
18

Program

Abul Mogard (live)

Guido Zen, Londonban és Rómában élő olasz elektronikus zenész és producer még 2010-ben kitalált magának egy alteregót. Abul Mogard, az általa életre keltett fiktív személyiség egy olyan belgrádi nyugdíjas vasmunkás, aki egyszer csak rádöbben arra, hogy munkásélete alatt hallott minden zaj, zörej, eltűnt körüle. És bár nem volt képzett zenész, rájött, hogy elektronikus zenei eszközökkel újra tudja alkotni mindazt, ami hiányzik neki. Szintetizátorokkal és más eszközökkel kezdett dolgozni, melyek közül néhányat az elmúlt évek során maga épített. Olyan fesztiválokon lépett fel, mint a Berlin Atonal, Flow festival, (((INTERFERENCES))) Festival. Számos nagyjátékfilmhez komponált zenét és olyan előadókat remixelt mint Carl Craig, Fovea Hex, Brian Eno.

Zságer Balázs – Aqua Obscura (albumpremier)

"Figyeltem a tavat, a szemem előtt száradt ki.

A vizet tűz emésztette fel, és bennem meghalt valami.

Figyeltem a tavat, olvadó ezüst töltötte ki.

A tüzet víz öntötte el, és bennem feléledt valami."

Zságer Balázs első szólólemezének tematikája a vízről szóló meséken és rituálékon alapul. Az élet forrása, a víz központi szerepet játszik számos legendában és mítoszban. Az Aqua Obscura kompozicióit az ősi magyar folklór, valamint az északi és pogány mitológia ihlette. A szerző mitikus lények, okkult rituálék és túlvilági jelenségek sgítségével vezeti a hallgatót ködös erdei tavakon és a hetedhét-tengeren túl. Az album egy számában Takács Dorina (Дeva) is közreműködik és a koncerten is vendégszerepel.

swanasa (live)

Hangművész és kísérleti zenei előadó, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zene és Médiaművészet szakán végzett. Az első száma a Dióbél DIY lemezkiadónál jelent meg, majd 2020-ban egyik nyertese volt a Telekom Electronic Beats tehetségkutatónak XPERI kategóriában. Egy szerzeménye felkerült az EXILES 'Sirens' című válogatására, és olyan neves nemzetközi fesztiválokon is fellépett már, mint a Blue Noise, az Intonal és a hazai Ultra Hang, vagy éppen OZORA fesztivál. Swanasa a mindennapjaiban a betegápolás, a programszervezés és a hangművészet háromszögében egyensúlyoz. Zenéjében is fellelhető egyfajta jól szervezett gondoskodás, ahogyan gondosan új utakat alakít ki az 'audio jólét' érdekében. Első 4 számos debütáló EP-je 2023 májusában jelent meg, melyről az egyik szerzeménye Abul Mogard Rinse FM-es mixében landolt.

Helyszín

Trafó Kortárs Művészetek Háza

A budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza Magyarországon egyedülálló, a nemzetközi kortárs színtérbe beágyazott befogadó hely, ahol a különböző műfajok – színház, tánc, újcirkusz, zene és vizuális művészetek – egyedi és autentikus módon jelennek meg.

Hallgasd meg

Kapcsolódó események