Kult áprilisra: művészet a köbön

  • Kiállítás
  • Tánc
  • Fesztivál
  • Psychedelic
2024. 03. 25.

Áprilisra összeszedtünk egy igazán eklektikus kultajánlót, ahol a táncé és a vizuális művészeteké a főszerep. Hogy lehet eltáncolni egy ősi szerelmet, miféle dolog egy kiállítás a tehetetlenségről, és hogy kell a művészet eszközével orvosi tabukat bontogatni?

Ez mind kiderül, vessétek bele magatokat az áprilisi programok sűrűjébe!

Simkó Beatrix - Grecsó Zoltán: #Orfeusz #Eurüdiké

Április 20.

Grecsó Zoltán és Simkó Beatrix párosa egy méltán híres és jól ismert görög mítoszt, Orfeusz és Eurüdiké szerelmi történetét bújtatja modern köntösbe. A legapróbb mozdulatokkal is mesélnek, titkokat árulnak el, és érzelmeket tárnak elénk. Táncukat Gryllus Ábris sound designer munkája és Dömölky Dániel látvány- és díszletelemei kíséri.

Mikor Eurüdiké a mai világ poklába száll alá, a szerelmes dalnok, Orfeusz erején felül követi őt, ám egyre nagyobb zavart korbácsol szívében a 21. századi világ. Eurüdiké új, gyorsan zakatoló modern élete sehogy sem fér össze a dalnok csendes patakként csordogáló szerelmével. Grecsó és Simkó a mítosz hőseit a gigászi ellenfelekkel való összecsapás helyett most a mindennapi élet kérlelhetetlen változásaival és kihívásaival állítják szembe, a harc mégis húsig hatol.

Dömölky Dániel képei

Visions to Another Dimensions

Április 11.

A Gödör Klub galériában április 11-én elstartol a Visions to Another Dimensions címet viselő kiállítás, a megnyitón pedig Döbrösi Laura színésznő beszél és Oláh Annamari énekel az egybegyűlteknek. A hét festőművész munkáit felvonultató tárlat leginkább pszichedelikus művekkel kecsegtet, a kiállítók nagy része ráadásul állandó megjelenéssel büszkélkedhet az Ozora fesztiválon.

Vizuálisan elképesztően stimuláló alkotásokra kell számítanunk: színek és vonalak messzire repítő kavargása játszik a valóságképünkkel, elhajlítja az érzékelésünket, amíg a szürrealitás síkján egyensúlyozunk.

Kurátori tárlatvezetés: It’s fine: a tehetetlen kiállítás

Április 6.

A 2022-ben létrejött It’s fine művészcsoport komoly társadalmi üzenetet hordozó munkásságának gyümölcse ez a kiállítás, ami a Godot Laborban lelt otthonra. Manifesztumuk kijelenti, hogy bár a világ nem az örök jó felé halad, semmi értelme homokba dugni a fejünke, és az ignorálás édes mérgével fertőzni magunkat. Szembe kell néznünk a feldolgozás érdekében.

A tehetetlenség egy kínzó állapot: nehezen emészthető érzés az, ha semmiféle eszköz nincs a kezünkben a változtatáshoz. De létezését nem tagadhatjuk, mind érezzük, mind küzdünk, és mind elfáradunk néha benne. Bajtársunk ilyenkor az irónia, az őszinte beismerés és a megbékélt együtt létezés az érzéssel, hogy egyszerűen nem tudunk mit csinálni.

Opre Roma! Roma hét Józsefvárosban

Április 8.

A Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Bura Galéria, a H13 és az Auróra helyszínek váltakozásával egyhetes józsefvárosi rendezvény indul április nyolcadikán. A Nemzetközi Roma Nap alkalmából egy egész héten át művészeti programok, beszélgetések és zenés dzsemborik várnak mindenkit. A legelső napon Szomora Zsolt és zenekara muzsikál, bemutatkoznak a roma kultúrát ápoló Balogh Paci ösztöndíjasok és Bordás Róbert fotókiállítása, valamint Kállai András “EZ VAN!” címet viselő videóinstallációja is.

A hét folyamán számtalan, társadalmi kérdéseket boncolgató beszélgetésre sor kerül, roma képzőművészettel foglalkozó kerekasztal és még workshop is felüti a fejét, ezen kívül tanulhatunk a roma muzsikusok világáról és a kortárs irodalom roma szereplőiről is. Zárónapon tánc, amit Kale Lulugyi garantál!

C80 - A rák esztétikája?

Április 5. - Május 31.

Szokatlan, de nagyon fontos témával jelentkező tárlat ez, amelyben a szakemberek szeme előtt kibontakozó sejtszintű változások láthatósága feszül neki a kívülről szinte láthatatlan betegségnek. A Semmelweis Egyetem Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetében tekinthetjük meg a kiállítást, ahol művészeti megközelítésből nézhetünk rá az orvosi anyagok nyers tényszerűségére, a betegség és a diagnosztika rendszereire.

A tárlat kitér a stigmatizációra, a babonákra és téveszmékre, és a betegséggel sikerrel szembenéző embereknek segítséget nyújtó mindennapi mozzanatokra is, amik átlendítették őket a nehéz időszakon. Fotó- illetve videóinstallációk és textilművészet is segítségünkre lesz majd, hogy a betegséget övező tabuk végre lazuljanak, és megszülethessen a jól informált, nyílt diskurzus.

Fotókredit: Kristóf Balázs / C80 Grafika: Pálhegyi Flóra / C80