Egy újabb fröccs kultúra szeptemberre

2023. szeptember 19., kedd

A sárgás színben pompázó levelekkel együtt a kultúrprogramok is egyre szaporodnak, fergeteges színházi darabok, pezsgő kiállítások és még egy-egy szabadtéri buli is vár ránk. A beltéri szórakozásnak ezer arca van: kortárs művek helyezik új megvilágításba a világot és örökbecsű klasszikusok tanítanak múlhatatlan igazságokra.

Tánc, zene, dráma és vizuális művészetek tárulnak elénk minden elképzelhető elegyben: itt egy újabb fröccs kultúra szeptemberre!

World Press Photo 2023

Idén 66. éve kerül megrendezésre a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat szeptember 22-ei megnyitását követően november elejéig tekinthetők meg a díjazott művek.

A képek szokás szerint olyan dokumentumfotósok és fotóriporterek munkái, akik a hiteles történetmesélést zászlajukra tűzvén fáradhatatlanul kutatják fel és örökítik meg a világunkat formáló pillanatokat.

Nem véletlenül nevezik a világ legrangosabb sajtó-fotó pályázatának, országhatárokon átívelő sikere a kezdetek óta töretlen, minden évben milliók kíváncsiak a kiállított fotókra.

Bin There - Budapest Park ‘22/23 évad

Hányan őrzünk évek óta egy szakadt setlist-et amin cipőnyomok vannak, gyűrött, szakadozott és az utolsó szám címe alig olvasható a dobos rácsöpögött söre miatt? Törött dobverők, a közönség közé hajított pengetők tucatjai. Olyan fizikai emlékek ezek, amiket egy koncertélmény után büszkén teszünk a polcra és időnként rá-rámosolyogva nyugtázzuk, hogy azt a napot sem felejtjük el soha.

De mi van azokkal a zenekari ereklyékkel, amiket nem kaparint meg egy szemfüles rajongó? Kukákba kerül, egyszerű szemétként lesz a semmivé. Sipos András és Nagy Ádám projektje, a Bin There pont ezeket az ereklyéket menti meg a feledéstől és a zenészek aláírásával ellátva be is mutatja a nagyérdeműnek. A kiállítás után a tárgyak árverésre kerülnek, a bevétel pedig karitatív célra megy.

Willany Leó - Az én apukám olyan erős

Improvizációs táncszínház a Trafóban, szeptember 20-án este! A 15 éves Willany Leó nagyon komolyan veszi a megújulást: a gárdája is változik, illetve minden egyes alkalommal a nézők szeme láttára születik és formálódik az előadás.

Senki sincs a termeben aki pontosan tudja, hogy mi történik majd a következő pillanatban.

Az előadók a legkülönbözőbb szakmai háttérrel rendelkeznek és kimondottan biztatva vannak arra, hogy ne vessék le az aktuális érzéseiket, gondolataikat és indulataikat amikor színpadra lépnek. Ebből a szenvedélyből, személyes mélységekből és magasságokból nyerhet erőt igazán egy improvizatív előadás, ettől lesz megismételhetetlen és nyersen őszinte.

A táncosok, a zenészek és a nézők cinkos összekacsintása ez az elődás, a visszahozhatatlan pillanat ünneplése.

Nagy Színészverseny

Az improvizáció és az őszintén meglepő fordulatok szerelmeseinek kedvez a Jurányi Ház a Nagy Színészversennyel. Nagy kihívások elé állítja az előadókat ez a darab: nem lehet a koreográfiára és a begyakorolt jelenetekre támaszkodni,helyette abszurd meglepetések sora éri a színészeket. Komikus helyzetekbe keverik magukat és társaikat, ahogy egyik pillanatban egy halraj részeként kell mozogni, a másikban pedig babra kell menni…valahogy….

Az egymásra való reflektálás, az improvizáció, a humor és a komolytalanságra való hajlandóság a mozgatórugója ennek az előadásnak, teljes szabálynélküliség, mindenki örömére!

Mediating Time and Charm

Szeptember 21-én csütörtökön este hat órától lesz a Mediating Time and Charm című kiállítás megnyitója a Q Contemporary-ben, Zsikla Mónika kurátor gondozásában.

A számos művész együttműködésével létrejött csoportos kiállításon felsorakozó művek a fraknói Esterházy-vár kincstárában fellelhető műkincsekre adott kortárs művészeti reakciók. A burgenlandi vár kamrája több száz éve rejtegeti kincseit a kíváncsi szemek elől, most viszont a galéria teret ad a múlt védett ereklyéinek, hogy kortárs reflexiókon keresztül fedjék fel a titkaikat.

A generációk közötti átjárást fejtegető dialógus múlt és jelen között, napjaink művészetének válasza a történelmi műkincsek halhatatlanságára és üzeneteire.

A heted iránytűjét tájoló teljes kult gyűjtésért KATT IDE! 🧭

Kapcsolódó események

Nincsenek aktuális kapcsolódó események.