KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

2024-04-04T16:30:00.000Z

- Olya Tereschuk: The forest of unrooted trees EASY Art Space

Apr
04

Program

Olya művészetének fókuszát és kutatásának alapját saját élete és háttere adja. Oroszországban, a szibériai Novoszibirszkben született és nőtt fel, ezután máig kétszer költözött el másik országba és ezzel másik kultúrába, távolra a családjától. A bevándorlók traumája, kapcsolatok elvesztése, lezárt határok, az anyaország és az elmúlt gyermekkor eltűnő emlékei, a kötődés traumája a költözések és az aktuálpolitika kontextusában: mind-mind művészetének inspirációja és kutatásainak témája.

A „The forest of unrooted trees” sorozatban az embereket fákkal azonosítja. Fákkal, amelyek a nemzetségek, a vérvonal, a gyökerek és az ember helyhez való kötődésének szimbólumai. Gyakran elszakadt szálakat, fonalakat használ, ezzel is utalva a megszakadt kapcsolatokra, és felhívva a figyelmet azok emberek életére gyakorolt jövőbeni hatásaira.

A legtöbben a hímzésre tradicionális női, (Olya családjában is) generációról generációra öröklődő készségként tekintenek, ezért is választotta művészetéhez ezt a kifejezésmódot. Így lehetővé válik számára, hogy a vászonnal, mint hagyományos szövettel dolgozzon és ne csak úgy tekintsen rá, mint a festészet során egy lapos felületre. A nőiességre való utalások nagyon fontosak Olya művészetében, mivel a múltban és a jelenben is a nőket tartjuk a hagyományos családösszetartóknak, akik egyszerre adnak új életet, tartanak fent kapcsolatokat és építenek fel mindezekkel családokat.

Helyszín

EASY Art Space

Easy opció Budán: egy italra, kiállításra, dj-szettre, újabban pedig tematikus filmvetítésekre is a Nemdebár, a 101Bistro és a Pingrumba után. Velük együtt pezseg újra a Moszkva.

Kapcsolódó események