Sun Kil Moon, Amoeba

2024-11-23T18:30:00.000Z

Sun Kil Moon, azaz Mark Kozelek az elmúlt bő 30 év egyik legjelentősebb dalszerző-előadja. Már első komoly formációja, a Red House Painters a kilencvenes évek egyik legjobb alternatív gitárzenekarának számított, aztán a Sun Kil Moon (vagy saját) néven szólóban vagy zenésztársakkal kiadott folkosabb, indie-folkosabb albumai is igazi remekművek, így nagy öröm volt, hogy 2022-ben a Zene Házában is fellépett, és pláne, hogy emlékezetes koncertet adott.

A műsor során néhány dalban az Amoeba billentyűse, Molnár Bencze kísérte zongorán, a közös zenélés pedig közös lemezfelvételhez vezetett Molnár együttesével, a hazai soulfunk-hiphop-színtéren úttörő Amoebával. Először a koncert után dolgoztak közös dalokon, majd 2023 tavaszán és később is, amik közül néhány már meg is jelent, most viszont egy egész közös album lát majd napvilágot, aminek ez a koncert lesz a lemezbemutatója.

Nov
23

Program

◖ Sun Kil Moon ◗

Mark Kozelek dalai nagy változáson estek át harminc év alatt, ám a lényeg mégis alig módosult: erősen önéletrajzi ihletésű szerzemények lassú tempóban, de magnetikus hatású előadásban; a rock (vagy alternatív-, indie-rock), illetve az akusztikus dalszerző-előadó zsáner határait a kezdettől feszegető dalstruktúrák; és a személyességet az univerzális felé eltoló témák jellemzik. Az énekes-gitáros 2022-ben egy kétéves szünet után tért vissza a koncertezésbe a Zene Házában, ahol olyan jó kémia alakult ki a magyar zenészekkel, hogy a dalfelvételekből idővel kinőtt egy egész közös nagylemez is. Ez fog megjelenni a koncert idejére, és ezt mutatják be együtt ezen az estén, de – amellett, hogy hosszú koncertre készülhetünk – az új dalokon túl régebbi Kozelek-szerzemények is megszólalnak közös előadásban, sőt a dalszerző-előadó játszik majd szólóban is az este folyamán.

◖ Amoeba ◗

Nehéz megfogalmazni, hogy mi is az Amoeba, ám annál könnyebb élvezni, amit csinálnak. Műfajokon átívelő, önfeledt, ízléses, mély és könnyed egyszerre. 14 éve létezik a produkció és túlzás nélkül az egyik legizgalmasabb hazai zenekar. Funk, soul, brokenbeat és hiphop hagyományok alapozták az indulásukat, második nagylemezükkel pedig a diszkók világát vették célba. Eklektikus hangzásuk megfoghatatlan, ám annál szórakoztatóbb. Tagjai sokat tapasztalt zenészek, akik különböző projektjeikkel örökre beírták nevüket a budapesti éjszaka zenei történelmébe.

Helyszín

Magyar Zene Háza

Kiállítás – Koncert – Beavatás A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum vagy koncertterem. Három vállalt feladatán keresztül - múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt. Az összetett zenei kínálatot a Sou Fujimoto japán sztárépítész által tervezett épület három szintje is támogatja. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállító tér átfogó zenetörténeti sétáknak ad helyet. A park szintjén kialakított Koncert- és Előadóterem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben baráti beszélgetések mellett élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. Az épület emeleti szintje az elmélyüléshez, a tanuláshoz kínál zenepedagógiai termeket.

Kapcsolódó események